pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie pless.pl

medium nr 1 w Pszczynie

Rozrywka

  • 7 kwietnia 2017
  • 9 kwietnia 2017
  • wyświetleń: 475

Warecki weekend w Restauracji w Pałacu Bażantarnia

Za nami:

W ten weekend (7-9 kwietnia) Restauracja w Pałacu Bażantarnia zaprasza w swoje progi, by dać zdrożonym wędrowcom szansę zakosztowania przysmaków stołu książęcego.

W związku z sześćdziesiątym czwartym już Wieczorkiem muzycznym będziemy oferować wytworne kolacje przy świecach z menu degustacyjnym. W piątek o godzinie 19.00 wystąpi pani Małgorzata Pomorska. Repertuar, jakżeby inaczej, klasyczny: Chopin, Wieniawski i nie tylko.

Ale nasze wnętrza, najstarsza na Śląsku sala bankietowa oraz wspaniała kuchnia Zamku Letniego Plessów, zaprasza w weekendy na obiady od godziny 12.00!

Menu degustacyjne

(mniejsze porcje dań regularnych, zamawianych przez cały stolik do skomponowania wg klucza)
  • 4 dania/ przystawka/zupa/danie główne/ deser - 57 zł
  • 6 dań / 2 przystawki/zupa/ dwa dania główne/ deser - 89 zł


Dopłata do sufletu - 6 zł


Menu

Przystawki
  • carpaccio wołowe z rukolą, parmezanem, kaparami i oliwą z oliwek - 24 zł
  • krewetki panco z salsą paprykową i oliwą bazyliową - 28 zł


Zupy
  • Domowy rosół, gotowany na gęsinie, podany z makaronem - 11 zł
  • zupa z młodej marchwi z mleczkiem kokosowym i migdałami - 14 zł


Dania główne
  • filet z gładzicy w sosie kurkowym, podany z ryżem i bukietem sałat - 37 zł
  • sałatka z kurczakiem, sosem anchois, grzankami, boczkiem i parmezanem - 25 zł
  • policzki wołowe z pieczoną marchewką i pure chrzanowym - 42 zł
  • kacze udo podane z jabłkami, ziemniakami pieczonymi i sałatką z buraków - 37 zł
  • mule w pomidorach - 35 zł
  • rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą - 35 zł


Desery
  • Lody z truskawkami, bezą i bitą śmietaną - 15 zł
  • lody czekoladowe z owocami leśnymi - 17 zł
  • Gruszka w sosie karmelowo - rumowym z lodami waniliowymi - 15 zł
  • Suflecik czekoladowy z wiśniami - 15 zł


Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.

---

7 kwietnia 1656 roku Potop szwedzki: zwycięstwo wojsk polskich w bitwie pod Warką nad Szwedami. Bitwa ta jest opisana przez Henryka Sienkiewicza w Potopie. Stefan Czarniecki i Jerzy Sebastian Lubomirski wydają bitwę Fryderykowi Badeńskiemu. I chociaż sama bitwa pozwoliła wojskom Karola Gustawa uwolnić się z matni, w jakiej się znajdowały uwięzione w widłach Wisły i Sanu, to jednak miała ogromne znaczenie dla morale żołnierzy Rzeczpospolitej.

W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.

---

Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury Górnego Śląska

Reklama

LINKI MODUŁ 1

LINKI MODUŁ 2

Komentarze