pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie pless.pl

medium nr 1 w Pszczynie
  • 17 lutego 2017
  • 19 lutego 2017
  • wyświetleń: 366

Unijny weekend w Restauracji w Pałacu Bażantarnia

Za nami:

W ten weekend (17-19 lutego) Restauracja w Pałacu Bażantarnia zaprasza w swoje progi, by dać zdrożonym wędrowcom szansę zakosztowania przysmaków stołu książęcego.

W związku z pięćdziesiątym ósmym już Wieczorkiem muzycznym będziemy oferować wytworne kolacje przy świecach z menu degustacyjnym. W piątek o godzinie 19.00 wystąpi niezwykle uzdolnione rodzeństwo: Marta i Karol Lucjan. Repertuar, jakżeby inaczej, klasyczny: Chopin, Wieniawski i nie tylko. Ale nasze wnętrza, najstarsza na Śląsku sala bankietowa oraz wspaniała kuchnia Zamku Letniego Plessów, zaprasza w weekendy na obiady od godziny 12.00!

Menu degustacyjne

(mniejsze porcje dań regularnych, zamawianych przez cały stolik do skomponowania wg klucza)

  • 4 dania/ przystawka/zupa/danie główne/ deser cena 57 zł
  • 6 dań / 2 przystawki/zupa/ dwa dania główne/ deser 89 zł


Dopłata do sufletu i creme brulee 6 zł


Menu

Przystawki
  • carpaccio z jelenia z grzybkami marynowanymi i cebulką piklowaną - 35 zł
  • pierożki z kaszą gryczaną w sosie gorgonzola - 29 zł


Zupy
  • Domowy rosół, gotowany na gęsinie, podany z makaronem - 11 zł
  • krem z zielonego groszku z miętą i chrustem boczkowym - 13 zł


Dania główne
  • łosoś na tagiatelle z suszonymi pomidorami i parmezanem - 45 zł
  • policzki wołowe z pieczoną marchewką i pure chrzanowym - 42 zł
  • kacze udo podane z jabłkami, ziemniakami pieczonymi i sałatką z buraków - 37 zł
  • filet z bażanta w sosie smardzowym, podany z ziemniakami pure, gruszką oraz pieczoną szalotką - 65 zł
  • sznycel po wiedeńsku z surówką coleslaw i frytkami - 31 zł
  • risotto z borowikami i parmezanem - 25 zł


Desery
  • Lody z truskawkami, bezą i bitą śmietaną - 15 zł
  • Krem brulle - 15 zł
  • Gruszka w sosie karmelowo - rumowym z lodami waniliowymi - 15 zł
  • Suflecik czekoladowy z wiśniami - 15 zł


Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.

18 lutego 1386 - Odbył się ślub Jadwigi Andegaweńskiej z Władysławem II Jagiełłą. Była to realizacja wspaniałego planu elit polskich, w którym po bezpotomnej śmierci Kazimierza Wielkiego dochodzi do połączenia unią personalną Polski i Litwy. W tym czasie królem Polski jest Jadwiga Andegaweńska! Sojusz ten przetrwał aż do końca XVIII wieku i uczynił Rzeczpospolitą przez długi czas jednym z najpotężniejszych państw Europy, a obywateli naszego Państwa jednymi z najzamożniejszych. To do nas ściągali tysiącami ubodzy mieszkańcy Niemiec, Francji, Szkocji, Holandii. Częstokroć przyczyną były też prześladowania religijne, gdyż obywatele Rzeczpospolitej cieszyli się niezwykłymi jak na owe czasy swobodami religijnymi i osobistymi!

W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.



Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury miejsca na Górnym Śląsku.

Reklama

LINKI MODUŁ 1

LINKI MODUŁ 2

Komentarze