Rozrywka

  • 21 marca 2016
  • 22 marca 2016
  • wyświetleń: 8486

Foto: I Powiatowy Konkurs Kulinarny

Kuchnia, to nie tylko miejsce, ale przede wszystkim różnorodność kulinariów, które nadają indywidualny charakter daniom wywodzącym się z różnych zakątków świata. Każdy kraj może pochwalić się indywidualnymi specjałami, które stanowią o jego wyjątkowości. Inspirującym źródłem pysznych dań, królujących na polskich stołach jest m.in. rodzima kuchnia śląska, która pomimo swej prostoty zachwyca podniebienia Polaków od lat.

I Powiatowy Konkurs Kulinarny - 16.03.2016 · fot. UG Goczałkowice-Zdrój


Aby zaprezentować największe atuty kuchni śląskiej Starostwo Powiatowe w Pszczynie oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 16 marca pod hasłem "Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskie", zorganizowało pierwszy z sześciu Powiatowych Konkursów Kulinarnych. Gospodarzem tegorocznej edycji została gmina Goczałkowice-Zdrój, która na sali Urzędu Gminy gościła 6 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Team Rodziny Kubis z Czarkowa, prezentujących potrawy nawiązujące do "Wielkanocy na Ziemi Pszczyńskiej".

Zrzeszone w KGW całego powiatu panie przygotowały wyjątkowe specjały według podanego w regulaminie klucza, w którym miało znaleźć się: śniadanie wielkanocne, deser oraz tzw. danie dowolne.
Wszystkie przedstawione potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Łukasz Kozioł - restaurator, Szymon Bracik - szef kuchni restauracji Wodna Wieża, Anna Haka-Otręba - plastyk oraz Klaudia Roksela - właścicielka firmy Gryfnie, znanej z kultywowania tradycji, gwary i zwyczajów Górnego Śląska.
Czteroosobowa komisja w trakcie degustacji i przyznawania punktacji kierowała się głównie nawiązaniem do tradycji śląskiej, zastosowaniem produktów regionalnych oraz estetyką podania, z wykorzystaniem naturalnych i przyjętych zwyczajowo ozdób.

Trzeba przyznać, że pomimo doświadczenia jury miało nie lada kłopot, aby wybrać zwycięski zespół. Talent kulinarny i wieloletnia praktyka pań sprawiła, że na konkursowych stołach pojawiły się rozmaite pyszności. Przybyli goście, których w imieniu organizatorów powitali: wicestarosta Powiatu Pszczyńskiego - Krystian Szostak, wójt Gminy Goczałkowice - Gabriela Placha oraz kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie - Anna Rogala-Romanek, mogli podziwiać wiele wybornych dań, pośród których znalazły się m.in. jaja faszerowane na różne sposoby, domowe szynki i kiełbasy, pieczone pasztety, chrzan, ryby w zalewach, zupy, mięsa, w tym dziczyznę i gęsi oraz rozmaite desery, pośród których królowały baby i serniki.

Jednakże, pomimo wyrównanej rywalizacji i doskonale przygotowanego jedzenia, ostatecznie podliczona punktacja wyłoniła zwycięskie koła, które otrzymały pierwsze, drugie i trzecie miejsce, przyznane kolejno: KGW Jarząbkowice, KGW Wola oraz KGW Goczałkowice-Zdrój.

Członkinie zespołu z Goczałkowic, w składzie: Łucja Fijoł, Danuta Jacek, Teresa Furczyk, Helena Moroń, aby wywalczyć brązowy medal przyrządziły na tę wyjątkową okazję: pasztet z dzika, białą kiełbasę w piwie, jajka nadziewane pastą chrzanową i farszem ze szprotów oraz jajka w sosie tatarskim. W ramach dania głównego podały śląską roladę z jelenia z kaszą gryczaną. Całość dopełnił deser serowy oraz baby, w tym drożdżowa i "zista" (babka ucierana).

Dodatkowo, widownia konkursowa po skosztowaniu wszystkich potraw, w anonimowym głosowaniu przyznała specjalną nagrodę publiczności, która zdaniem większości, za wybitnego zająca w śmietanie przypadła laureatowi pierwszego miejsca - KGW Jarząbkowice, reprezentującemu Gminę Pawłowice.

I Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Folklorystyczny Goczałkowice, który zaprezentował się w oryginalnych strojach Ziemi Pszczyńskiej oraz Katarzyna Kapias - architekt krajobrazu z Ogrodów Pokazowych Kapias, która w specjalnie przygotowanej prezentacji wyjaśniła wszystkim zebranym, z czego według miejscowej tradycji powinno się tworzyć oryginalną, śląską palmę wielkanocną i jaka jest jej symbolika w rodzimej kulturze ludowej. Spotkanie poprowadził znany i ceniony w powiecie konferansjer - Bogusław Musiolik.

BM / pless.pl

źródło: UG Goczałkowice-Zdrój

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.