Rozrywka

  • 15 stycznia 2013
  • 30 stycznia 2013
  • wyświetleń: 19331

TV: Rączka gotuje w Pawłowicach

Jeden z odcinków programu "Rączka gotuje" TVP Katowice został nagrany w pawłowickiej Restauracji "Smak Regionu". Program można było zobaczyć w ostatni weekend na antenie TVP.

Remigiusz Rączka Smak Regionu
Remigiusz Rączka razem z szefem kuchni Restauracji Smak Regionu Bartłomiejem Paszek · fot. Zofia Tchórz


Komu nie udało się obejrzeć pawłowickiego odcinka, może go teraz zobaczyć na stronie www.tvp.pl/katowice

Znany i lubiany kucharz Remigiusz Rączka razem z szefem kuchni Restauracji Smak Regionu Bartłomiejem Paszkiem, zaprezentowali regionalne przysmaki - schab po sztygarsku  z sosem pieczeniowym podany z tuzinem klusek śląskich, koperta drobiowa z wędzonym boczkiem i czerwoną cebulą podana z sosem borowikowym i kluskami śląskimi oraz sum z hodowli Marka Króla w sosie śmietanowo-ogórkowym.

Obecność telewizji w Pawłowicach związana jest z otrzymaniem przez Restaurację "Smak Regionu" certyfikaty Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". Szlak powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu promowania wybranych w województwie śląskim restauracji, do których warto zajrzeć i coś zjeść. Na mapie "Śląskich Smaków" znajdują się obecnie 23 restauracje z całego regionu, w tym "Smak Regionu", reprezentujące różne "stoły" i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji - czystość, czy dbałość o obsługę.
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Smak Regionu" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Smak Regionu

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Smak Regionu" podaj